TERVETULOA VERKKOKAUPPAAN!

Kukkia, mehiläisiä ja hunajaa

Aloitin tänä vuonna mehiläistarhauksen. Jo ensimmäisenä vuotena luoja soi hieman satoakin eli hunajaa. Halusin aloittaa mehiläistarhausta mahdollisimman luonnollisin keinoin ja ensimmäinen ajatus oli hankkia mehiläisille puiset pesälaatikot mikä omasta mielestä tuntui järkevämmältä ja luonnollisemmilta vaihtoehdolta muovisien pesien sijaan. Mehiläistarhausta voi tehdä monella eri tapaa ja ala onkin monen kirjava ja kaikilta löytyy omat toimintatavat. Yritän yhdistää parhaat opit nykyisistä ja vanhoista toimintatavoista mehiläishoidossa parhaani mukaan. Oppimista on kovasti ja se ei taida loppua ihan heti kesken.

Mehiläistarhauksen ja hunajan käytön historiaa

Hunajan ryöstöstä villipesistä on merkkejä jo 15000 vuotta sitten Espanjassa ja Afrikassa luolamaalauksien perusteella eli hunajan arvo ravintona on tiedetty jo kauan.

Maalauksia ja merkkejä mehiläistarhauksesta on löydetty myös Egyptin pyramideilta ja antiikin Kreikasta jotka ovat tuhansia vuosia vanhoja. Antiikin Kreikassa hunajaan parantaviin vaikutuksiin uskottiin vahvasti ja jo silloin urheilijat käyttivät sitä osana ruokavaliotaan palautuakseen paremmin.

"Hunajan jokapäiväistä nauttimista on aina pidetty hyvän terveyden ja pitkän iän takeena". Näin ajattelivat muun muassa lääketieteen isä Hippokrates ja filosofi pythagoras.

Hunajalla ja mehiläistarhauksella on myös pitkä historia suomessa jossa on kerätty villimehiläisten hunajaa aina 1900-luvulle saakka. Kalevalasta löytyy paljon kirjoituksia jotka viittaavat hunajan parantaviin vaikutuksiin. Mehiläistarhaus Suomessa on tiedettävästi aloitettu vuonna 1760.

Hunaja on terveellistä ja pölytys tärkeää

Moni tietääkin, että pölytys on tärkeä meidän luonnolle ja ilman pölytystä kukat eivät kukkisi ja siten emme myöskään saisi ruokaa. Eli olemme riippuvaisia pörriäisten pölytyksestä hyvinkin paljon. On tutkittu, että tehoviljely ja rikkaruohomyrkyt vaikuttavat mehiläisten hyvinvointiin negatiivisesti samoin kuten ihmistenkin. Tämän johdosta on siis myös hyvä valita arvomaailmoiltaan näitä asioita tiedostavan mehiläistarhurin hunaja.

Hunaja sisältää lukuisia luonnollisia vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita kuten B2-vitamiinia, C-vitamiinia, K-vitamiinia, niasiinia, sinkkiä, magnesiumia, kaliumia, jodia, rautaa, kalsiumia ja natriumia. Eli todella runsaasti erilaisia tärkeitä ainesosia kehomme toiminnoille ja tottakai luonnollisessa muodossa.

Virallisesti ollaan tutkittu hunajan vaikutuksia flunssan hoitoon johon sen tiedetään tutkimuksien perusteella auttavan.

Oma kantani on, että hunajasta on voi olla paljon muuhunkin ja se onkin varsinainen terveys eliksiiri kunhan tuotantoprosessi on kunnossa. Mm. Intialaisessa lääketieteessä eli ayurvedassa hunajaa käytetään parantamaan mm.ruoansulatusta.

Kun nautit hunajaa niin tee se mielellään ilman kuumennusta. Eli en suosittele käytettävän hunajaa leipomiseen tai kiehuvaan veteen sillä suurin osa hunajan parantavista vaikutuksista ja ravintoaineista vähenee sitä kuumentaessa.

Käytä siis hunajaa raakana tai haaleaan teeveteen lisättynä niin saat siittä hyötyjä irti mahdollisimman hyvin.

Vinkit laadukkaan hunaja ostamiseen:

- Kysy tarhaajalta miten hunaja on käsitelty ja varmista ettei prosessien eri vaiheessa ole käytetty kuumennusta tai muutakaan lämpökäsittelyä.

- Suodattamaton hunaja sisältää enemmän tärkeitä ja terveellisiä ainesosia kuten propolista, siitepölyä ja mehiläisvahaa. Jos haluat tällaista hunajaa niin vaadi mehiläishoitajalta suodattamatonta hunajaa.

- Kysy minkälaisessa paikassa mehiläispesät ovat olleet (Vältä mieluiten tehoviljelyn ja isojen teiden varsilla olleiden mehiläispesien hunajaa)

Suomessa valitettavasti hunajaa ei saa kutsua raakahunajaksi vaikka niin voi tehdä muualla maailmassa. Määrittely olisi toki helppoa sillä suodattamaton ja lämpökäsittelemätön hunaja on raakaa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että hunaja on erittäin hyvä tuote terveydelle ja hyvinvoinnille. Näin ollaan tiedetty ja ajateltu jo tuhansia vuosia. Muista käyttää hunajaa säännöllisesti ja kiinnittää huomiota sen laatuun. 

Lähteet: Suomen mehiläishoitajain liitto, ruokavirasto.fi, fineli.fi, ayurveda.co

 

3 kommenttia

  • On tosi laadukasta hunajaa, päivittäisessä käytössä!

    Jarkko
  • Kiitos Vikke!💪

    Jaakko Leppänen
  • Luettu, hyvä blogi. Kiitos herkullisesta hunajasta, tuli käyttöön!

    Vikke

Jätä kommentti