TERVETULOA VERKKOKAUPPAAN!

Alkutalven kuulumisia ja terveyttä elämään puhtaalla ruoalla sekä luontaishoidoilla

Heippa kaikille!

Alan aktivoimaan Pohjolan Lähiruoan blogisivustoa pikkuhiljaa.

Syksyllä 2022 päätin lopettaa kivijalkapuodin Oulun kauppahallissa. Puodin pitäminen kävi liian työlääksi suhteessa asiakasvirtaan siellä. Kerkesin jo hieman uuvuttaa itseäni sillä tekemisen määrällä mitä siellä oli, joten suljin myös nettisivuston hetkeksi aikaa. Se kaksi vuotta mitä kauppahallissa oltiin oli kuitenkin aivan mahtavaa aikaa. Paljon kivoja kohtaamisia ihmisten kanssa, uusia tuttavuuksia ja kavereita tuli sitä kautta. Paljon sai levittää myös tietoutta hyvästä ravinnnosta, jota ihmiset tuntuivat arvostavan ja siitä myöskin on paljon kiitelty.

Kiitos kaikille teille asiakkaille jotka kävitte puodilla ja ostitte verkkokaupasta tai annoitte tuki toimia ihan vain henkiseen ja fyysiseen jaksamiseen. Se toi paljon motivaatiota ja loi uskoa tulevaan.

Vuosi 2023 on kulunut positiivisissa merkeissä oppien uutta ruoasta ja elämästä.

Viime vuoden loppupuolella halusin , että tästä vuodesta tulee hyvä ja antoisa. Sitä se on tähän mennessä ollutkin. Vanha sanonta ''Se kasvaa mihin panostat'' pitää kyllä paikkaansa. Tein hieman suunnitelmaa loppuvuodesta mihin haluan panostaa omassa elämässäni lisää, että se tukisi myös polkuani. Vastaus itselleni oli ,että henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin ei voi panostaa liikaa. Perusasiat kuntoon lepo, liikunta, hyvät ihmissuhteet ja terveellinen ravinto on tärkeitä kulmakivia elämässä. Niiden ympärille on helppo rakentaa.

Alle olen koonnut kivaa nippelitietoa omista hyvinvointiin liittyvistä terveysteoista.

Tässä muutama oma terveysvinkkini tähän kevääseen ja tulevaan kesään. (Nämä ovat siis omia kokemuksiani, eikä näitä saa luonnollisesti suositella kellekkään ;D)

Viime vuonna huomasin oloni olevan todella uupunut, suunnan oli siis muututtava radikaalisti. Jo vuosia puhtaalla ruoalla on kuitenkin tuonut itselle kivan pohjan ja uupuminen ei kuitenkaan muuttunut miksikään katastrofi burnoutiksi, mistä selvisin pieniä muutoksia tekemällä. Kun tilanne oli kuitenkin jo hieman kärjistynyt ja jaksaminen lopussa. aloin tekemään muutoksia ja panostamaan itseeni ja omaan hyvinvointiin.

Jätin melkein kaikki turhat lisäravinteet, että kehoni palautuu myös niistä. Koen että suurin osa lisäravinteista on turhia oman kokemukseni perusteella. Toki jos keho on ylikuormittuneessa tilassa niin se myös kuluttaa ravinteita. Pyri saamaan kuormittava tila elimistöstä pois ja ruoansulatus kuntoon niin laadukkaalla ravinnolla pärjää todella pitkälle.

Pyrinkin saamaan ravintoaineet mahdollisimman puhtaassa ja luonnollisessa muodossa. Joskus se teettää työtä löytää hyviä ratkaisuja tilalle, mutta on todella palkitsevaa. Synteettisten lisäravinteiden alkuperästä kun kukaan ei tunnu oikein tietävän mitään. Lisäravinteilla voidaan boostata helposti , mutta onko väärin painaa kaasua jos keho ja mieli tarvii lepoa. tässäpä pohdintaa.

Ainut ravintolisä mitä olen käyttänyt on Biomedin D-vitamiinitipat jotka ovat täysin luonnollisessa muodossa illman synteettisiä aineita. Tähän päivään mennessä olen ollut ilman lisäravinteita n. 12 kk ja vointi on erittäin hyvä. Testi jatkuu edelleen..

Puhdas vesi

Jo viimevuoden loppupuolelta olen hakenut juomaveteni suoraan puhtaasta luonnon lähteestä. Tällä on ollut itselleni todella positiivinen vaikutus. Mieli pysyy kirkkaampana ja kroppakin kiittää. Elävä vesi tekee jollain tavalla erittäin hyvää ja auttaa palautumaan kivasti. Keho puhdistuu paremmin ja sen seurauksena ihokin pysyy paremmassa kunnossa. Lähdevettä ei tarvi käsitellä mitenkään. Sekaan voi joskus lurauttaa puhdistamatonta merisuolaa ja sitruunamehua. Vaikka lähdeveden hakeminen maksaisi vaivaa ja rahaa, niin se on todellakin sen arvoista. Tuntuu kuin tämä vesi pitäisi soluja paremmin elävänä.

Puhdas ruoka

Olen panostanut aitoon ja puhtaaseen ruokaan jo yli 7-vuoden ajan, mutta nyt on ollut kivasti aikaa kokkailla ja testailla taas erilaisia juttuja ja reseptejä. (niistä myöhemmin lisää)

Luuliemet on ollut erittäin tärkeässä roolissa palautumisessa. Niistähän saa mineraaleja ja rakennusaineita mukavasti ja niitä on myös helppo tehdä.

Puhdas liha ja sisäelimet ovat tuoneet kivasti boostia jaksamiseen. Usein teen jauhelihapihvejä, jotka jätän puoliraa'aksi että saisin ravinteita lihasta mahdollisimman hyvin. Toisinaan paistelen jauhelihan kypsäksikin jos näin tekee mieli. Sisäelimistä käytän eniten maksaa, jota kokkailen miedolla lämmöllä tomaattikastikkeessa tai tacokastikkeessa. Näin makua saa kivasti tasoitettua ja kuulemman uppoaa perheen pienimpiin kuin väärä raha :D. Sydämiä ja munuaisia tulen käyttämään myös säännöllisemmin. Näistä kaikista saa hyviä vitamiineja ja ravintoaineita täysin luonnollisessa muodossa.

Raakamaitoon panostaminen on myös ollut itselle tosi kova juttu. Rankan työjakson jälkeen keho huusi rakennusaineita. Muutamat kaverit suosittelivat minulle raakamaitoa. Olin hieman skeptinen aluksi, koska minulla on ollut ongelmia maidon juonnin kanssa ja pelkän maidon juominen on sattunut vatsaan. Aluksi raakamaitoa juotuani vatsaa saattoi hieman kipristellä, mutta kaverit tuumasivat, että menee hetki kun vatsa siihen tottuu. Ja näin olikin. Nyt pystyn juomaan raakamaitoa päivässä helposti litran verran. Yleensa ostan raakamaitoa viikossa n. 3-4 litraa jota käytän sitten n.1 litran päivässä. Puolet viikosta olen ilman kun tuntuu että keho saa kivasti siittä kaiken tarpeellisen. Raakamaidossa myös kaikki ravinteet ovat luontaisessa käsittelemättömässä muodossa. Näinhän sitä maitoa on juotu iät ja ajat ennen :).

Hunaja

Hunajaa tulee käytettyä päivittäin. Ihan vain paljaaltaan makean himoon. Hunaja on myös hyvä ruoansulatukselle. Parhaat vaikutukset hunajasta saa kun sitä ei kuumenna mitenkään. Vaikuttaa positiivisesti ruoansulatukseen ja tulehduksiin. On myös erinomainen flunssalääke. Hunajasta olen kokenut myös isoa hyötyä terveydelleni. Mehiläistuotteet ovat huikeita superfoodeja!

Marjoihin ja hedelmiin on myös tullut panostettua tänäkin talvena. Marjoista eniten on tullut käytettyä mustikkaa, mustaherukkaa, hilloja ja luomumansikkaa. Tyrnejäkin tulee välillä ostettua. Marjoista saa kivasti vitamiineja ja hivenaineita kuten suurin osa varmasti tietääkin. Monipuolisuus ja säännöllisyys tuntuu olevan tässäkin se juttu. Alkutalvesta/syksytä on tarjolla on kivasti kotimaistakin omenaa, päärynää ja luumua. Talvella joutuukin turvautumaan enemmän tuontihedelmiin, jos ei pakasta kotimaisia,  joten pyrin käyttämään enemmän marjoja talven aikaan.

Juureksia ja kasviksia on myös tullut käytettyä runsaasti. Lempparit on porkkana, palsternakka, punajuuri, lanttu ja nauris. Juureksien ravinneprofiili on myös kattava ne sisältävät kivasti erilaisia mineraaleja ja tuovat kivasti makua keittoihin ja muihin ruokiin. Porkkanasta tulee tehtyä myös mehua. Kasviksista kurkkua, kiinankaalta ja tomaatteja mennyt eniten.

Aidot rasvat maitotuotteista, voista, oliiviöljystä ja kookosöljystä. Rasvojakaan ei minun kehotyypilläni tarvitse kaihtaa. Käytän aika runsaasti, mutta se tuo itselleni hyvän olon. Tämä on toki varmasti henkilökohtaista, mutta suosin ehdottomasti hyviä ja laadukkaita rasvoja aivojen ja elimistön tueksi. Toki nämäkin mahdollisimman luonnollisessa muodossa.

Yrtit ja sienet

Immuniteetin tueksi pakuriteetä, lakkakääpää (reishiä) ja satunnaisesti eri yrttejä kuten siankärsämöä ja mesiangervon kukkaa. Pakuri ja lakkakääpä olen myös ottanut kuuriluontoisesti. Sen vuoksi ,että keho ottaisi niitä paremmin vastaan. Yrttejen kanssa kannattaa tunnustella kehoa. Jotkut yrtit ovat tosi voimakkaita lääkkeitä joten tunnustele intuitotasi ja kysy ammattilaisilta neuvoa.

Pakuritee on helppo valmistaa 1-2rkl pakurirouhetta kattilaan ja kiehumaan n.20min. Voit käyttää pakuria niin pitkään kuin siittä irtoaa väriä.

Ruoan maustaminen yrteillä ja laadukkailla mausteilla monipuolisesti. Maustan useimmiten ruokaa aika huolella. Käytän valmiita yrttisekoituksia. Esim.Yrttiaika yrttiseoksia tms. Kurkumaa, mustapippuria, Paprikaa, Chiliä ja erilaisia maustesekoituksia luomuna. Valkosipulia tulee käytettyä säännöllisesti, joka on hyvä tulehduksen poistaja. Tuoreet yrti kuten persiljaa ja korianteria tulee hankittua myös säännöllisesti. Mausteilla voit lisätä ruoan ruoan makua ja ravinnerikkautta entisestään. Mausteet auttavat ruokaa sulamaan entistä paremmin. Mausteita kannattaa olla runsaasti kaapissa niin voit aina mielesi ja halujesi mukaan maustaa ruokasi eri tavalla.

Ruoansulatuksen tueksi Kombucha juomaa. Kombuchoja käytän myös viikottain. En ihan joka päivä, mutta muutamana päivänä viikossa. Tästä olen saanut myös apua jaksamiseen. Kombucha on todella vanha juoma jota on käytetty jo vuosituhansia eri kulttuureissa. Valitsen aina kotimaisen kombuchan The good guys, Nokkos tai Fools paradise merkeistä.

Kevään tullen korvasin kahvin juontia Yerba mateehen. Pyrin juomaan kahvia max 1-2kuppia per päivä ja toisinaan päiviäkin menee ilman kahvia mateen ansiosta. Ruohonjuuresta saa hyvää appelsiinimateeta luomuna jota voi suositella lämpimästi. Matee sisältää runsaasti vitamiineja ja mineraaleja ja tekee todellakin raikkaan olon.

Magnesiumia luonnollisesti

Magnesium ja mineraalilisänä olen käyttänyt luonnollista Argital merkkistä juotavaa savea. Tämä on myös vaikuttunat olevan toivottu lisä elimistön puhdistukseen ja mineraaleja sinne tuomaan.

Magnesiumia luontaisesti saa myös hoitoturpeesta, Donat kivennäisvedestä ja Kaakaosta ja monesta muusta.

Sauna ja avanto

Lisäksi olen käyttänyt Saunaa ja avantoa säännöllisesti maadoittumiseen ja palautumiseen. Tällä tuntuu olevan tosi iso vaikutus hyvinvointiin. Kertoja about 2-5krt/vko. Saunan ja kylmän vaikutuksista on myös tehty lukuisia tutkimuksia jotka osoittavat niiden hyödyn hyvinvoinnille. Kesällä myös tulee uitua lähes pävittäin.

Turvehoitoa iholle saunan yhteydessä on tullut myös testailtua. Turve sisältää myös pieniä määriä erilaisia mineraaleja kuten magnesiumia, sinkkiä ja kuparia. Näitä tietenkin imeytyy kehoon luonnollisessa muodossa turvehoidon yhteydessä.

Säännöllinen kehonhoito ja huolto

Loppuun vielä itsensä hoitamisen tärkeydestä. Olen käyttänyt säännöllisesti hierojia, osteopaattia, välillä akupunktiota, vyöhyketerapiaa ja viimeisimpänä perinteistä verikuppausta joka tuntui mullistavalta kokemukselta. Äänimaljahoidoista tuntuu saavan apua myös erilaisiin epätasapainotiloihin. Kokeilkaa ihmeessä erilaisia hoitomuotoja rohkeasti ja koska niistä näyttäisi saavan apua moinenlaisiin vaivoihin ja yleensäkin juurisyytä vaivoihin etsitään näissä hoidoissa.

Tässä pieni listaus niistä asioista mitkä ovat tehneet omasta vuodesta paremmin jaksavan ja lisännyt positiivista mielialaa huomattavasti. Pyrinkin siis saamaan tätä ravintoaineet mahdollisimman pitkälle ravinnosta. Olo sen kertoo jos jotain tarvitaan lisää.

Toki elämästäkin on tullut nautittua ja välillä pitää käydä syömässä ravintolassa ja burgerilla. Mikään ei saa mennä liian vakavaksi :D.

Tunnustelkaa omaa kehoanne, nämä vinkit auttoivat itseäni palautumaan ja voimaan paremmin, tunnustelkaa itsenne kanssa mikä teille sopii parhaiten. Ei kannata unohtaa myös riittävää unen saantia, positiivisia ihmissuhteita tai riittävää liikuntaa.

Tulevaisuuden projekteista tulette kuulemaan lisää somessa ja nettisivuillamme. Verkkosivujemme kautta pääsette myös tukemaan tulevia projektejamme puhtaan ruoan parissa :)

Nyt on pieni erä laadukkaita joulupakkauksia myynnissä herkkusuille ja lisäksi kauan pyydetyt paidat myös verkkosivuillamme. :) joulupakkaus + paita yhteishintaan 89,90€

Kiitos kaikille lukemisista ja palataan asiaan taas seuraavassa kirjoituksessa ja somen puolella. Instagramin puolella tili löytyy nimellä @pohjolanlahiruoka.

Kommentoi alle tai laita ihmeessä sähköpostia tulemaan jos jokin asia askarruttaa.

Ihanin Joulu terveisin,

Jaakko

Kuva: Petteri Hentilä

 

 

 

Jätä kommentti