TERVETULOA VERKKOKAUPPAAN!

Kuusela Highland

Kuusela Highland on Simossa Taina ja Tapani Kuuselan Mäkiruikan tilalla toimiva maatila, jonne ensimmäiset Skotlannin ylämaankarjaa olevat eläimet saapuivat jo vuonna 2004. Tilaa on viljelty luonnonmukaisia periaatteita noudattaen alusta asti, mutta virallinen siirtymävaiheen aloitus luomuun on tarkoitus tehdä vuoden 2020 aikana. Ylämaankarja on rotuna hitaasti kasvavaa, tervettä ja pitkäikäistä. Kasvatuksessa ei ole panostettu rodun koon kasvattamiseen vaan rotu on säilynyt jo tuhansia vuosia alkuperäisenä ja säilyttänyt sille lajityypillisen käytöksen ja tottunut hyvin Simolaisiin ilmasto-olosuhteisiin.
Kuusela Highland on emolehmätila eli tilalla syntyy vuosittain omia vasikoita, joista lehmävasikat kasvatetaan pääsääntöisesti omaan kasvatuskäyttöön. Vasikat viettävät ensimmäisen elinvuotensa melkein kokonaan oman emonsa seurassa laumassa ja nauttivat emon maidosta ja hoivasta.
Karja laiduntaa koko laidunkauden eli alkukesästä syksyyn saakka Simon merenrannikon ja jokivarren rantaniityillä ja metsälaitumilla. Luonnonlaitumilla karja syö ainoastaan laitumilla kasvavia ruohovartisia kasveja ja luonnonyrttejä; myös pajujen, pihlajien ja muiden lehtipuiden vihreät lehdet maistuvat niille hyvin. Laiduntaessaan karja tekee hienoa työtä hoitamalla luonnon monimuotoisuutta, arvokkaita perinnebiotooppeja ja maisema-alueita sekä elävöittävät suomalaista maaseutua omalla persoonallisella olemuksellaan. Voidaankin puhua todellisesta luonnonlaidunlihasta, jossa aromikkuus ja lihan koostumus ovat erinomaisia
Syksyn tullen karja siirretään talvilaitumille. Talviruokinnan aikana karjalle annetaan kuivaheinää ja vettä sekä huolehditaan riittävästä suolan ja kivennäisten saannista.
Tilalta voidaan kesäaikaan, laidunkauden aikana, tilata laidunretkipäiviä joko yksityishenkilöille tai ryhmille, joiden aikana pääsee tutustumaan laiduntaviin eläimiin luonnonlaitumilla ja arvokkaiden maisema-alueiden hoitoon.